Založ si blog

Výpovedná hodnota politickej fotografie

Minulý týždeň prešla takmer všetkými médiami na Slovensku fotografia, ktorá zachytáva Róberta Fica na výjazde v poľnohospodárskom družstve Neverice. Premiér spolu s ministrom poľnohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom monitoroval priebeh žatevných prác.

Veľmi dobre si pamätám, ako podobné aktivity robili súdruhovia z ÚV KSČ. Žatva bola vždy príležitosťou na prezentovanie úspechov socialistického poľnohospodárstva, ktorého výkladnou skriňou boli jednotné roľnícke družstvá. A tak , aj keď nie vždy bola úroda podľa želania poľnohospodárov, jednotné roľnícke družstvá prekračovali plány žatvy minimálne na stodesať percent. Samozrejme, že pri tom nikdy nechýbali kamery a fotoaparáty.

Táto asociácia pochopiteľne nemohla uniknúť našim novinárom. Aj tam sú ešte aj tí skôr narodení, rovnako ako ja. A tak sa veľmi promptne sa objavili v médiách a na internete aj historické fotografie  „kontroly zberu úrody“ v časoch Vasiľa Biľaka.

Aj som sa pobavil, aj som si zaspomínal, aj som sa zamyslel. Tie obrázky ma donútili zamyslieť sa  nad výpovednou hodnotou politikov na fotkách. Odkedy vznikla možnosť zachytiť obraz objektívnom, neskôr kamerou, politici túto možnosť vždy využívali na oslovenie svojich priaznivcov, potencionálnych voličov. Fotografie sa stali významnou súčasťou politickej propagandy. Z propagandistického súdka boli aj fotografie Róberta Fica v poľnohospodárskom družstve Neverice. Ich posolstvo malo byť asi takéto. :

„Pozrite sa, ako predseda vlády sledujem aj žatvu, záleží mi na tom, záleží mi na vás. Úroda bude dobrá, bude lacnejší chlieb.“

Aby to nemal Fico také ľahké, tak ako som vyššie spomenul, noviny uverejnili archívne fotky súdruhov  ÚV KSČ v identickej situácii. Ich posolstvo bolo asi takéto: „Robíš to presne tak, ako komunisti. Toto ti nezožerieme.“

Výpovedná hodnota takýchto a podobných fotografií pre mňa, ako mysliaceho občana je absolútne nulová. Je to len hra hodná bulváru. O ničom. Nič nové som sa nedozvedel. Ten priestor a nasadenie, čo tomu médiá venovali, považujem za úplnú stratu času. Nula bodov, žiadna výpoveď.

 

Čo je však prinajmenšom zaujímavé, približne v rovnakom období sa objavil na internete (facebook),  ktorý poukazoval na závažné spochybnenie dôvery v politika, ktorý je predsedom politickej strany Nová väčšina – Dohoda. Na článok reagovalo veľa ľudí na facebooku.

Keď som si článok prečítal, priznám sa, že ma striaslo. Striaslo ma z hnusu politickej  servilnosti  a pokrytectva Daniela Lipšica. Vzápätí som sa trochu som sa preklikal na internete a v súvislosti s týmto článkom som našiel aj fotografiu. Je na nej Daniel Lipšic v úsmevnej spoločnosti  oligarchu z Východného Slovenska, Jána Molnára. Syn Jána Molnára  Dávid, je sponzorom Novej väčšiny -Dohody. Predpokladám, že fotka Lipšica s Molnárom,  vznikla za presne takým istým účelom, ako nedávne Ficove fotky na žatve. Obyčajná lacná propaganda, ešte lacnejšieho politika. Je tu však jeden zásadný rozdiel. Lipšic je v priateľskej atmosfére na fotke s človekom, ktorý v minulosti urobil nezákonné kroky, aby zamietol pod koberec trestný čin sexuálneho zneužívania maloletých chlapcov. Tohto činu sa dopustil Ján Molnár starší. Takáto fotografia má pre mňa ako občana, veľkú výpovednú hodnotu. Je na nej politik s oligarchom, ktorého syn sponzoruje Novú väčšinu. Je na nej politik s oligarchom, ktorý kryl ohavné trestné činy sexuálneho zneužívania detí, ktorých sa dopúšťal jeho otec.

 

Ja ako mysliaci občan si vzápätí porovnám to, čo Lipšic hovorí, s tým čo robí. Táto fotka jasne dokazuje, že verejné vyhlásenia Daniela Lipšica, sú v príkrom rozpore s jeho reálnou politickou praxou. V tomto prípade nie som sklamaný, som doslova rozhorčený. Lebo toto je silná káva aj pre odolné žalúdky. Táto fotka absolútne diskredituje Daniela Lipšica a jeho Novú väčšinu. Tento človek je pätnásť rokov v politike a šokuje ma stále viac a viac.

A naše médiá? Je zaujímavé, že túto fotku zatiaľ ignorujú. Akoby neexistovala. Ja ako občan, by som sa chcel spýtať, prečo sa fotografia Lipšica s Molnárom,  neobjavila v médiách? Prečo novinári nekladú politikovi nepríjemné otázky? Prečo nehľadajú súvislosti?

Veď na tej fotke je bývalý podpredseda vlády, minister spravodlivosti a minister vnútra,  s bohatým a mocným oligarchom. Je paradoxom (alebo zámerom?) že práve Daniel Lipšic má v súčasnosti postavenú svoju kampaň na boji proti oligarchii… Pokrytectvo pána Lipšica, zdá sa programovo úspešne pokračuje ďalej. To znamená, že Staré známe „účel svätí prostriedky“ , platí aj v prípade „Novej“ väčšiny.   

Chcel som, ale nerozumiem pánovi Lipšicovi

30.09.2013

V týchto dňoch som bol na zaslúženom dôchodcovskom výlete na východe Slovenska. V jedno pekné slnečné ráno som navštívil miestny kostolík, so zámerom ponoriť sa do príjemnej atmosféry pokoja a viery. Doliehali ku mne slová z kazateľnice, ktoré som s radosťou prijímal do svojho srdca. Kostolíkom znela naliehavá potreba lásky a dôvery v dnešnom svete. Súhlasím [...]

Danielovi Lipšicovi už neverím!

03.06.2013

Pána Daniela Lipšica som doteraz považoval za múdreho kresťanského politika. Napriek tomu (alebo lepšie povedané vďaka tomu), že vystúpil z KDH si získal moje sympatie. Aj dovtedy som ho vnímal ako jednu z vodcovských tvárí v KDH. Trochu ma síce rušilo, že opustil KDH krátko po voľbách keď sa dostal do parlamentu, ale jeho vysvetlenie mi dávalo zmysel. Nevidel [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 10939x
Priemerná čítanosť článkov: 3646x

Autor blogu

Kategórie